
Onderzoek naar breuk oorzaak
Alles gaat een keer kapot
Bij regelmaat gaan dingen kapot. En uiteindelijk gaat alles een keer kapot. Soms na heel lange tijd en soms al heel snel. In dat laatste geval is het belangrijk om precies te weten waarom ze zo snel kapot gaan. Onderzoek naar breuk oorzaak is dan wat er moet gebeuren. Zodat we de oorzaak kunnen achterhalen en kunnen wegnemen, door het product op de bewuste zwakke punten te versterken. Het is dan ook van belang om te weten hoe en in welke situatie de producten worden gebruikt. Worden ze misschien overbelast door ruwe behandeling, terwijl dit bij het oorspronkelijk ontwerp niet was te voorzien?
De praktijk is vaak weerbarstiger dan de theorie
Op zich is het niet zo raar dat het gebruik van een product in de praktijk anders uitpakt dan dat vooraf door de ontwerper of constructeur werd ingeschat en dat iets dan onverwacht voortijdig kapot gaat. De praktijk is nu eenmaal vaak weerbarstiger dan de theorie. Zoals ook bij deze rolcontainers het geval was. Het bleek namelijk dat de lege rolcontainers in de praktijk vaak wat ruw en hard in elkaar worden geschoven. Dit had op den duur gevolgen voor de onderconstructie. Wat zich zich dan uitte in het vroegtijdig scheuren op bepaalde plekken. Een typisch geval van low cycle fatigue waarbij breuk of scheur al kan optreden na enkele honderden tot enkele duizenden belastingcycli. Laag cyclische vermoeiing dus.
FEA / FEM sterkteberekening methode brengt oplossing
Onderzoek naar breuk oorzaak bracht aan het licht dat de constructie op de bewuste bezwijklocaties te licht waren ontworpen. Althans niet bestand waren tegen een dergelijke ruwe behandeling. Met een FEA FEM analyse is tevens gezocht naar een constructie oplossing welke voldoende bestand zou moeten zijn tegen de belasting, maar die niet zwaarder zou worden dan strikt noodzakelijk. Met de FEA FEM sterkteberekening methode is deze oplossing gevonden. De producent kon daarna zijn productontwerp aanpassen op basis van de adviezen uit de sterkteberekening rapportage.




