LARA ENGINEERING werktuigbouwkundig sterkteberekening bureau | Wensenkampsweg 1 9541EB Vlagtwedde
0599 743700
info@lara-engineering.nl

Waarom sterkteberekening maken?

Waarom sterkteberekening maken?

Een sterkteberekening maken, dat doe je omdat je vooraf niet weet of iets voldoende sterk is. Dat klinkt heel logisch. Maar soms – gelukkig niet altijd – eindigt dat in één grote onlogica. Waarna er bij de constructeurs nog maar één vraag overblijft. Waarom zouden we überhaupt nog sterkteberekeningen maken?

Een leuke anekdote over sterkteberekening maken

De klant – wij noemen uiteraard geen namen en geen projecten 😉 – belt met de vraag of wij een ondersteunend onderdeel voor een zware installatie kunnen doorrekenen. Zodat hij weet hoeveel materiaal van welke afmetingen hij alvast kan inkopen. De constructeur bekijkt de tekeningen en constateert dat deze installatie naast zijn enorme gewicht ook nog eens serieuze schokbelastingen genereert. Dus daarom besluit de constructeur dat de berekeningen volgens een passend bezwijk criterium moet worden uitgevoerd. Zo gezegd, zo gedaan en de zaak wordt helemaal doorgerekend. De materiaalhoeveelheden en afmetingen zijn bekend en alles wordt doorgegeven aan de klant.

Reactie van de klant op de sterkteberekening

Aan de kant van de klant was het al wat langer stil nadat de sterkteberekening was aangeleverd. Dus besluit de constructeur  om maar eens even een belletje te plegen. Als hij de klant vraagt of de sterkteberekening met bijbehorende materiaallijst voldoende duidelijk is, krijgt hij tot zijn verbazing de volgende reactie:

Ja, ik heb het gezien, maar we gaan dat zo echt niet uitvoeren hoor. Veel te zwaar en te lomp. Gaat veel teveel kosten zo. We gaan het allemaal een stuk  lichter uitvoeren, dat kan ook best.

Hoe sterk is een klomp?

Nou had de constructeur wel heel veel ervaring met het doorrekenen van metalen en kunststof onderdelen, maar niet zozeer met houten zaken. En dat zal dan wel de oorzaak zijn geweest dat ‘m de klomp spontaan brak, toen hij de reactie van de klant te horen kreeg. Flabbergasted als hij was, kon hij nog maar één vraag bedenken, “waarom laat je dan in de vrede een sterkteberekening maken als je vanuit je eigen glazen reken-bol meent te kunnen zien dat de constructie ook wel veel lichter kan?” Of de ondersteuning daarna is gebouwd volgens de sterkteberekening of volgens de glazen bol, zullen we nooit weten. Na een sterkteberekening te hebben geleverd verdwijnen de projecten vaak uit het zicht van de constructeur. Tenzij de boel om welke reden dan ook bezwijkt. Dan wordt de constructeur al snel gevonden 🙂

De moraal van dit sterkteberekening verhaal

Als je vooraf al meent te weten dat jouw bedenksel voldoende sterk is zoals jij het hebt bedacht of gebouwd, laat dan geen sterkteberekening maken. Het scheelt je een hoop geld, althans . . . zolang het goed gaat. Want, bezwijkt jouw constructie vroeg of laat ogenschijnlijk onverwacht alsnog, door bijvoorbeeld vermoeiing of kruip, dan weet je op dat moment in ieder geval zeker dat je glazen bol niet betrouwbaar is. De kosten die daarna komen zijn vrijwel altijd vele malen hoger dan de kosten van een sterkteberekening. Zeker als er door het bezwijken materiële schade, of nog erger persoonlijk letsel is ontstaan. Bij dat laatste maar niet te spreken over de naweeën van zo iets ernstigs. Daarom een glazen bol is alleen voor de lol, en alleen meten is weten.