LARA ENGINEERING werktuigbouwkundig sterkteberekening bureau | Wensenkampsweg 1 9541EB Vlagtwedde
06 51 290 331
info@lara-engineering.nl

Het sterkteberekening rapport

Allereerst de uitgangspunten in een sterkteberekening

Een sterkteberekeningsrapport geeft het resultaat weer van de uitkomsten van een sterkteberekening.
Maar het laat ook zien wat de uitgangspunten zijn geweest.
Het is van het groot balang dat uitgangspunten van een sterkteberekening correct gekozen worden.
Want . . . rubish in = rubish out! Deze uitgangspunten zijn onder andere:

  • de geometrie (een rekenmodel op basis van een 3D CAD model)
  • toegepaste materialen, bijvoorbeeld isotropisch of anisotropisch, lineair of non- lineair
    Deze eigenschappen zijn dan bekend net als de andere mechanische eigenschappen zoals de treksterkte
  • de fixaties tussen het rekenmodel en de vaste wereld, bijvoorbeeld een fundatie, een muur of een aangrenzend ander onderdeel.
    Dat kan volledig vast, glijdend, roterend, loskomend of sluitend, verend, enz. zijn
  • de onderlinge connecties, ook die kunnen weer volledig vast, glijdend, roterend, loskomend of sluitend, verend, enz. zijn
  • de belasting, bijvoorbeeld de grootte, richting, aangrijppunt of –vlak, statisch of dynamisch enz.

De uitgangspunten vormen de input. Dus datgene wat we erin stoppen. Vervolgens gaat het sterkteberekening programma aan het werk.
Dat zogeheten analyseren is een wiskundige matrix bewerking. Het model wordt daartoe opgedeeld in heel veel elementen en knooppunten.
Hier leest u er meer over De werking van een sterkteberekening vlgs eindige elementen methode

sterkteberekeningsrapport opslagtank

Een sterkteberekeningsrapport  staat vaak bol van abracadabra

Als het sterkteberekening programma klaar is met de analyse, dan heeft het heel veel data verzameld. Dit heet de output. Binnen veel sterkteberekeningsprogramma’s is er een mogelijkheid om een standaard rapportage van al die in- en output uit te draaien. Wat je dan vaak ziet is een pak papier met een hoop abracadabra waar geen chocolade van te maken valt. Althans niet voor iemand die hier niet dagelijks mee bezig is. En dat is voor veel opdrachtgevers van sterkteberekeningen frustrerend. Ze hebben dan geïnvesteerd in de hoop een stukje meer zekerheid te krijgen over hun product, maar uiteindelijk kunnen ze er niets mee zonder weer de hulp van het sterkteberekeningsbureau opnieuw in te schakelen. Wij van LARA Engineering vinden dat geen goede manier van doen. Daarom doen wij het anders.

sterkteberekeningsrapport hoogwerker

rubbish in = rubbisch out

Met onze sterkteberekeningsprogramma’s kunnen wij weliswaar ook een standaard sterkteberekeningsrapport uitdraaien, maar dat doen we dus niet. Wij verzamelen, ordenen en beoordelen de in- en output zelf. Dat is geen computerwerk maar mensenwerk. Want het opstellen zetten van de uitgangspunten en het interpreteren van de output is een vak apart. Ook geldt “rubbish in = rubbisch out” Kortom, bij ons is het niet een kwestie van gooi maar vol aan de ene kant en we zien wel wat eruit komt aan de andere kant. Wij stellen de input en de loadcases zelf met grootste zorg op. De computer en het sterkteberekening programma doen hun analysewerk heus perfect, daar kunnen we van op aan. Het komt er dus op aan hoe de input wordt geformuleerd en de output wordt geïnterpreteerd en wordt vertaald naar een begrijpelijk sterkteberekeningsrapport met duidelijke conclusie en advies.

sterkteberekeningsrapport mixer

Sterkteberekeningsrapport vanuit de stoel van de opdrachtgever

Rapporteren doen wij ook zo veel mogelijk handmatig en met de grootste zorg. We gaan daarvoor op de stoel zitten van de opdrachtgever en schrijven een sterkteberekeningsrapport dat begrijpelijk is qua tekst en afbeelding en tegelijkertijd voldoet aan de eisen waar een sterkteberekeningsrapport aan moet voldoen. Geen ellenlange tabellen met cijfers en codes waar niemand iets van begrijpt Geen automatisch gegenereerde  afbeeldingen waar eigenlijk niets zinnigs op te zien is. Geen conclusies waar je als opdrachtgever zelf eerst nog weer een conclusie uit moet zien te trekken en dan eigenlijk nog niets weet.

sterkteberekeningsrapport kraangiek

Keep it simple and stupide

Bij LARA Engineering spreken wij klare taal, ook in ons sterkteberekeningsrapport. Veelal wel in het Engels omdat gebleken is dat opdrachtgevers en zeker keurende instanties steeds vaker een Engelstalig sterkteberekeningsrapport wensen. Daarom zijn onze rapportages standaard in het Engels opgesteld. Maar ons verhaal in het sterkteberekeningsrapport is en blijft geschreven in klare taal. Een eindconclusie is bij ons ook een echte conclusie waar u direct zonder omhaal verder mee kunt. Dat is de kracht van sterkteberekeningsbureau LARA Engineering. Keep it simple and stupide. Waarom nog moeilijker maken dan dat het als is? Wij zijn er voor om die ingewikkeldheid om te zetten in begrijpelijk verhaal waar elke opdrachtgever verder mee kan.