De vraag wat kost een sterkteberekening is gelijk aan de vraag, wat kost een huis bouwen. Dat is wat ik altijd met zoveel woorden antwoord als die vraag voorbijkomt. En de meeste vraagstellers snappen dan ook meteen wat ik daarmee bedoel. Want iedereen kan begrijpen dat de kosten van het bouwen van een huis afhankelijk is van heel veel wensen van de toekomstige eigenaar. Het type huis, de grootte, aantal verdiepingen of gelijkvloers, aantal kamers, de mate van luxe en zo kan ik nog wel even doorgaan. Iedereen snapt dat de kosten voor het bouwen van een huis kan variëren van pak ‘m beet anderhalve ton voor een basic woninkje tot misschien wel anderhalf miljoen, als je een paleis wenst.
Bezwijk oorzaken
Een sterkteberekening, een stabiliteitsberekening of een levensduurberekening laat je maken omdat je inzicht wil hebben in het weerstandsvermogen tegen bezwijken op korte en lange termijn. Nu zijn er verschillende oorzaken die tot een bezwijken kunnen leiden. Denk aan het eigen gewicht, dynamiek, windbelasting, stofexplosies, aardbevingen etc. of een combinatie van deze. Deze kunnen allen op zich zo hevig optreden dat het product onvoldoende weerstand kan bieden en meteen of op lange termijn kan bezwijken.

Bezwijkmechanismen korte termijn
Naast bezwijk oorzaken hebben we ook te maken met de zo geheten directe bezwijkmechanismen waarbij het bezwijken direct of al gauw na de belasting inzet.
Instabiliteit
Een bekend bezwijkmechanisme is het zijdelings uitknikken van relatief lange recht opstaande profielen zoals buizen en H-balken. Denk aan steunkolommen.
Of het torderen (kippen) van bijvoorbeeld een horizontaal I-profiel welke dan door het torderen plat gaat liggen en veel minder draagkracht over heeft en dan doorknikt. Denk aan dakspanten.
brosbreuk
Ook kan er een plotselinge breuk ontstaan bij brosse materialen (brosbreuk). Denk aan een gietijzeren pan die makkelijk breekt als je die laat vallen op een stenen vloer.
Overigens een normaliter bij kamertemperatuur taai materiaal kan door koude ook nog veranderen van taai naar bros, waardoor er ook plotselinge brosbreuk kan optreden. (Ductile Brittle Transition)

Bezwijkmechanismen lange termijn
Maar er zijn ook bezwijkmechanismen die zich pas na een tijd of heel lange tijd openbaren.
Zoals vermoeiing of metaalmoeheid dat kan optreden bij wisselende of veranderende belastingen. Maar ook het kruipen van materiaal onder continue belasting (kruip).
Vermoeiing
Bij vermoeiing ontstaat er in het hele begin al een kiem die kan uitgroeien tot een haarscheurtje. Dit haarscheurtje kan vervolgens over lange tijd uitgroeien tot een steeds groter wordende scheur. Totdat er nog zo weinig vast materiaal over is dat dit vaste materiaal de kracht niet langer kan opnemen. Er ontstaat dan na lange tijd een plotseling bezwijken.
Kruip
Verder kennen we nog het mechanisme van kruip. Hierbij rekt het materiaal onder een continue belasting in verloop van tijd steeds verder uit. Ook hierbij wordt de doorsnede – net als bij vermoeiing – steeds minder, totdat deze zo klein is geworden dat deze de belasting niet langer kan opnemen en uiteindelijk plotseling zal bezwijken
Er zijn nog wel meer oorzaken en mechanismen die een rol spelen bij het bezwijken van een product. Maar de belangrijkste zijn hier nu wel beschreven.
Soort sterkteberekening
het zal duidelijk zijn dat iedere bezwijkoorzaak – al dan niet in combinatie met het bezwijkmechanisme – zo haar specifieke sterkteberekening eist. Zo kan het gebeuren dat er meerder situaties tegelijk of apart een rol kunnen spelen. Denk aan windbelasting die een constructie dynamiek kan geven en waardoor dan vermoeiing kan optreden. Tevens kan bijvoorbeeld eens in de zoveel jaar aardbeving worden verwacht. En zo heb je maar zo meerdere situaties die apart of in combinatie met elkaar moeten worden doorgerekend. Dat noemen we loadcases. Een loadcase is dus een onderdeel van de totale doorrekening. Hoe meer loadcases des te meer tijd er nodig is en dus zullen de kosten navenant zijn.
3D CAD model als analysemodel
Wat ook van invloed is op de kosten is of u al dan niet beschikt over een 3D CAD model en of dat eventueel model dan wel of (nog) niet geschikt is om te dienen als analysemodel in de sterkteberekening software. Hoe beter geschikt, des te minder werk hebben wij eraan en dus is dat weer van invloed op de kosten.

Terugkomend op de vraag, wat koste een sterkteberekening?
De vraag: wat koste een sterkteberekening, is dus sterk afhankelijk van veel factoren. Net als bij het bouwen van een huis is het de omvang maar ook het aantal details die het hem doen. Daarom kunnen wij pas iets zeggen over de kosten van een sterkteberekening als wij voldoende weten van de totale situatie. Het best stuurt u ons een STEP model of anders tekeningen en foto’s. Wij beoordelen dan gratis en vrijblijvend of het door u aangeleverde geschikt is en welke rekensoftware wij het beste kunnen inzetten om uw vraagstuk op te lossen. Daarna kunnen wij uw vraag beantwoorden:
wat kost een sterkteberekening
