1984 begonnen als gediplomeerd constructielasser
LARA Engineering is een klein en maar daadkrachtig werktuigbouwkundig sterkteberekeningsbureau. In 1994 opgericht door werktuigbouwkundig constructeur Freddy de Jong. Daarvoor was hij van 1984 tot 1994 werkzaam bij diverse technische productie bedrijven. Begonnen als onderhoudsman, daarna als constructielasser en later als tekenaar constructeur. Tegelijkertijd volgde hij in die praktijkjaren een HBO avondopleiding tot werktuigbouwkundig constructeur .

1994 oprichting werktuigbouwkundig bureau
In het voorjaar van 1994 richtte Freddy zijn werktuigbouwkundig bureau op. Dat begon allemaal in een bijkeuken met een rammelende wasmachine op de achtergrond. Sterkteberekeningen werden in die tijd nog met de rekenmachine, pen en papier uitgevoerd. Pas later werden de eerste sterkteberekening softwarepakketten betaalbaar en werden de sterkteberekeningen steeds vaker uitgevoerd op de computer met behulp van de eindige elementen methode EEM of op z’n Engels Finite Element Method FEA.

40 jaar in het vak
Samen met de praktische vloerervaring, beschikt onze constructeur opgeteld inmiddels over ruim 40 jaar ervaring op vele mechanisch technische gebieden. Van het prille begin – het uitvoeren van constructielaswerk – tot aan het maken van hedendaagse ontwerpen, tekeningen en sterkteberekeningen. Vandaag de dag wordt nog steeds profijt gehaald uit die vroegere praktijkervaringen op de lasvloer.

Theoretische kennis bij regelmaat opgefrist
De wereld verandert snel, zeker in de techniek. Hoewel de aloude klassieke sterkteberekeningformules in de basis altijd geldig zullen blijven, komen er wel steeds nieuwe wetenschappelijke inzichten op het gebied van de sterkteleer. Daarom wordt onze kennis bij regelmaat opgefrist met behulp van korte specifieke cursussen. Wij zijn dus altijd up-to-date, en beschikken over de nieuwste sterkteberekening software.

Een werktuigbouwkundig constructeur moet weten hoe staal ruikt
Dat is altijd ons motto geweest. Zonder het staal daadwerkelijk in eigen handen te hebben gehad en zelf aan de machines en onder de lashelm te hebben gestaan, wordt het maken van sterkteberekeningen namelijk een stuk lastiger. Een goede constructeur moet ook vanuit de onderbuik – op basis van praktijkervaring – kunnen aanvoelen of de uitkomsten van een sterkteberekening naar verwachting overeen komen met de werkelijkheid.
